söndag 23 juni 2013

Mmm chaga (appropå tickor.. :)

Sprängtickan är en ovanlig svamp som växer som en svart, knölig utväxt på björkar men kan även finnas på andra lövträd (ännu ovanligare). På grund av att den är så ovanlig är chagan dyr att köpa som pulver eller i bitar, vilket man nu föredrar, om man inte har tur och hittar en man bereder själv. Med tanke på balansen i naturen bör man inte börja skövla allt i sin väg om man nu hittar flera, så som skogsbolagen gör med skogen.
Det är hemskt och ödeläggande när pengar och girighet får styra.

Förutom vitaminer, mineraler, spårämnen och en massa andra nyttigheter så är den också fylld med antioxidanter! Det finns kanske ingen annan växt, inte ens blåbär, gojibär eller kakao som innehåller lika mycket som chagan gör. Genom vetenskaplig forskning upptäckte man i Finland och Ryssland att chaga är bra i behandling mot högt blodtryck, diabetes, cancer med mera.

Jag kokar några liter åt gången, smaksätter med lite nypressad citron, (ibland också riven ingefära) rörsocker eller honung. Man måste vara försiktig med sötningen, för chagan i sig är söt och har dessutom något av en vaniljsmak. Den färdiga drycken förvarar jag i kylskåpet. "Okryddad"  kan man ha den som vätskebas och smakar ungefär som te.

Chaga betyder förresten svamp på ryska.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar