onsdag 17 januari 2018

Oväder!

Förra gången när oväder nalkades slog riskbedömare på stora trumman och folk uppmanades att hålla sig hemma. En klass 2 varning utfärdades och tåg stoppades och det mesta stod still. Nu blev stormen Cora som ovädret döptes till, inte så illa som man befarade utan allt löpte över relativt smärtfritt.

Så igår och i förrgår! En klass 2 varning utfärdades för oväder men inget mer, ovädret fick heller inget eget namn.

Nåväl, tågen stoppades ändå helt naturligt av den enorma snömängd som föll (och det har inte slutat snöa än). Bilar åkte och åker av vägen. Dels på grund av snöhalka då vinden "polerar" snön till en glansig yta och dels för att de helt enkelt inte hinner med att ploga vägarna! Varken stora eller små!
Vägen över fjället stängdes i förrgår, den som vi skulle åkt när stormen började ryta på allvar och vi fick vända om hemåt igen! Antagligen stängdes de flesta vägarna över fjällen i västra Jämtland, Härjedalen och Tröndelag i Norge? Detta hade vi dock redan i ryggen när vi begav oss hemifrån, att det kanske skulle bli så!

Summa summarum: Det finns en fara i att gå ut och varna när det inte är riktigt nödvändigt, det blir som; Vargen kommer, vargen kommer och folk blir luttrade och lyssnar inte riktigt när varningen verkligen behövs! En varningen som inte kom i det här fallet!
Inte lätt att hålla sig på sin kant när man får möte!


Ibland så mycket som
halvmeter höga drivor i vägen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar