onsdag 14 oktober 2015

E 330 – Citronsyra, citric acid m.m.

För många år sedan gjorde jag älgörtsdricka på ”gammalt hederligt vis” med citroner i för syrans skull och det fungerar dessutom som konserveringsmedel. Något år senare fick jag ett nytt, mycket enklare recept där man bara behövde tillsätta en påse citronsyra. Så enkelt, men dessvärre reagerade jag direkt med allergi och mellandottern konstaterade att eftersom jag fortsatt tålde älgörten måste det alltså bero på citronsyran.

Efter att jag började med en ny medicin för ca.7-8 månader sedan (har nu slutat med den) har jag blivit helt galet överkänslig mot citronsyra, medicinen har triggat igång överkänsligheten till max, kanske det blev någon form av korsallergi? Numer kan jag inte äta något med citronsyra i, hur lite det än är! Fast att det var citronsyran som har gjort mig så dålig under den här tiden, det har jag blivit varse om helt nyligen!

Förr tillverkades det riktig citronsyra men numer tillverkas det biokemiskt genom att odla på svartmögel för att det blir billigare, för att det ska tjänas pengar. Det sägs att inga mögelrester ska finnas kvar men varför har då EU förbjudit det?

"Enligt EU-kommissionens förordning nr 231/2012 är det inte tillåtet att använda sådana stammar av Aspergillus Niger som producerar gift för att framställa citronsyra."

Skrev till Semper angående deras glutenfria knäckebröd (jag är inte glutenintolerant men det var gott och jag blev jättesjuk) och ifrågasatte varför de använder citronsyra i brödet, dom som vänder sig till intoleranta? Fick ett ganska nonchalant svar, i mitt tycke, att deras citronsyra är framställd på Aspergillus Niger men att inga rester finns kvar. Att receptet dessutom nu är ändrat men att de gamla paketen fortsatt kan finnas kvar i butikerna.
Varför har de inte dragit in dom paketen från butikerna? Någon anledning finns det väl ändå att de har ändrat i receptet? Kan dom t.o.m. ses som lagbrytare med tanke på EU:s krav?

Nu har jag upptäckt hur många vi är som är allergiska mot citronsyra, tyvärr kommer nog många fler att tillkomma.
I vad hittar man då citronsyra? Jo, i nästan allt man kan tänka sig, från mat till hygienartiklar! I sylter och safter, schampo och tvålar. I Icas bacon, i Icas surkål (borde den inte vara mjölksyrad?) och pastasås med Ricotta har jag hittat citronsyra bara för att nämna några.  

Att något är KRAV märkt är absolut ingen garanti! Bästa sättet att undvika citronsyran är att läsa innehållsdeklarationen och att leta efter symbolen Ä som står för Äkta vara!
Att undvika hel- och halvfabrikat, att laga sin mat från grunden!

Jag har skrivit detta inlägg bara för att jag vill uppmärksamma och varna om riskerna vid användandet av citronsyra! Alla bör försöka undvika citronsyra så långt som möjligt för att slippa eventuella framtida problem!
Det är inte nyttigt med mögel i hemmet men är det ok att få i sig det?

Citronsyra används som rengöringsmedel i kök och badrum!
Citronsyra används som rostborttagningsmedel!


E 330, E 331, E 332, E 333, Citric acid är några av citronsyrans former som ska undvikas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar